Ture Hamsterfjord

Ture Hamsterfjord klev in hos oss på kontoret en bister morgon i februari 1994.

Han var lite röd om nosen, eftersom Ängelholm tyvärr visade sig från sin allra sämsta sida, men i hans ögon brann en eld. Han fick omedelbart en filt och en kopp kokhett te och sedan berättade han om sin stora dröm; att slå världsrekord i simning rakt fram.

Det enda problemet var att Ture inte gillar fisk, så rekordförsöket skulle tvunget ske i en swimmingpool. En stor swimmingpool. Som tur var hade Ture nyligen ärvt femtonhundra hektar prima odlingsmark alldeles öster om Ängelholm, och om Vågen bara kunde omsätta marken i reda pengar så hade hans bror Hans Hamsterfjord, lokalt känd som ”Kakel-Hasse” lovat att bygga en pool som var lika lång som Blekinge är brett.

Kakel-Hasse berättade exakt vad kalaset skulle kosta – det är ju lätt att göra exakta prognoser på byggkostnader – och nu var bara frågan hur kapitalet skulle skaffas fram. Vågen samlade omedelbart de kompetenser som behövdes och ett skuldebrev upprättades så att Ture kunde låna en större summa av sin förmögna hustru, med jordbruksmarken som säkerhet. Hustrun gillade tanken, och de fick gemensamt hjälp av Vågen att bolagisera projektet och få aktieägaravtalet på plats. Den sista kapitalanskaffningen ordnade Vågen via kontakter. Vågen gjorde också en noga beräknad avkastningsplan och placeringspolicy på tio år åt Ture. Den gav avkastning och garanti på det lånade kapitalet, då Ture inte ville äventyra sin hustrus pengar. Vågen tog dessutom fram en kompanjonförsäkring som säkerställde hustruns pengar, ifall den hårda simträningen skulle bli Tures överman under tioårsperioden.

Hux flux slog klockan 2004, och precis när syrenen började gå i blom stod bygget klart och Ture var i toppform. Hela personalen på Vågen var inbjudna till den stora händelsen, och det serverades både snittar och champagne. Ture fick hjälp av sin bror att smörja in hela kroppen i vapenfett – dels för att minska vattenmotståndet, men dessutom för att det faktiskt inte hade hunnit bli sommar på riktigt. Med en stram honnör försvann Ture under den kristallklara ytan.

Exakt fyra dagar, tre timmar, tjugoåtta minuter och nio sekunder senare satte han fingertopparna i kaklet på andra sidan, där Guinness Rekordkommitté (som såklart fått nys om spektaklet) mötte upp med diplom och medalj. ”Jag har Vågen att tacka för mitt fantastiska världsrekord”, tjoade Ture och sken som en sol. ”Och min bror Hasse, såklart! I nästa vecka ska vi börja bygga en pool som går runt hela Jorden!”

Tillbaka till Drömfabriken